Täckestider.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gjort studier i när det är dags att täcka och det har visat sig att resultaten strider mot hästägarnas vanligaste resonemang. Vilka temperaturer hästen tål hänger ihop med hästens värmeproduktion som i sin tur påverkas av hur mycket hästen äter. Det innebär att hästar som är konvalescenta och äter för att underhållas tål kyla sämst medan vältränade tävlingshästar tål den bäst. 

En häst som tränas medelhårt och inte är klippt behöver inte täcke förrän det är under tio minusgrader ute. Ett par kilo hö extra värmer mer än ett täcke. Hästar som klipps behöver förstås täcke för att hålla värmen, men även för deras del ger extra grovfoder mer värme.

Hästar har ungefär sju gånger mer kropp än människor, men bara två och en halv gånger mer hud. Det gör att vi människor fryser lättare och har svårare att hålla värmen än hästarna. Hästen kan skydda sig mot kylan på olika sätt. Genom att skaka rör sig musklerna för att producera värme. En häst som inte är klippt kan för att isolera ställa upp pälsen vilket gör att luft står stilla mellan hårstråna. Om varken skakningar eller rest päls kan ses hos hästen fryser den inte och behöver därför inte täcke.

Det är egentligen en hel vetenskap om huruvida man ska täcka eller inte. Det som krävs är att man är uppmärksam på om hästen fryser, hur vädret ska bli och inte av vana slänger på täcke bara för att man själv fryser. Hästen fryser nämligen långt senare än man själv gör. 

Källa: Hippson.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s