Serpentiner på medellinjen.

Serpentiner är en övning i princip alla av oss känner igen. Den passar perfekt för att få hästen lösgjord. Att rida serpentinerna istället för över medellinjen är en annan variant av serpentinbågar.

medellinjesserpentin

Serpentinbågarna i den här övningen blir små och nästa båge kommer fort. Man hinner precis rakrikta innan det är dags att svänga igen. På en häst som Ofelia, där det är väldigt mycket energi som bara dundrar på, passar en sådan här övning perfekt. Hon får hjälp att hitta takten och tempot samtidigt som hon måste arbeta igenom hela kroppen.Beroende på hästens utbildningsnivå och styrka kan man variera antalet bågar. På en unghäst som Betty gör jag förstås inte speciellt många bågar och framför allt i skritt medan jag på Ofelia kan rida fler bågar och även göra övningen i trav.

Genom att lägga bågarna på medellinjen har man inte hjälp av staket eller väggar. Det finns ingenting som stöttar upp hästen. Man måste se till att få med hästen runt svängen utan styrhjälp av något slag. Övningen ger därför en ärlig lösgjordhet där hästen lär sig följa ryttaren och reagera snabbt för förändringar vid rakriktning och ny båge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s