Att motivera sin häst.

Motivation är egentligen grunden till all ridning. Om inte hästen tycker att arbetet är roligt och givande kommer man absolut ingenstans. Oerhört många ryttare upplever att hästen tappar bjudning så fort de befinner sig i ett ridhus eller i en paddock. Om man har en häst som ‘dör’ så fort man inte är i skogen måste man analysera sig själv och sin ridning för att kunna hitta en lösning.

För att hästen överhuvudtaget ska tycka att ridningen är rolig måste träningssättet vara behagligt. Det är inte svårt att förstå att en häst som känner obehag under träningen kommer att tappa lusten. Hästens egna bärighet och styrka måste vara grundpelare i ridningen. Om nacken kröks ihop med hjälp av handen och ryggen sänks kommer hästen garanterat att få ont och det leder garanterat till en brist i motivationen.

En annan väldigt viktig aspekt för att hålla hästen pigg och glad på banan är beröm. Egentligen kan man inte berömma tillräckligt mycket och även välridna, duktiga hästar behöver få beröm för saker de klarar utan att ens blinka. Det är mycket lättare att berömma det som är rätt än att bestraffa det som är fel. Om ens egen tränare bara hade sagt ‘fel’, ‘fel’, ‘fel’ till en hade det varit i princip omöjligt att räkna ut vad som förväntades av en. Självklart kan man visa hästen rätt i en övning, men att bestraffa varje snedsteg med spö, sporrar eller hård hand kommer leda till en häst som aldrig vågar prova något nytt på egen hand.

Om hästen förstår vad som förväntas av den kommer den att arbeta med mer glädje. Det gäller att låta hästen förstå vad man vill att den ska göra och inte bara styra runt den som en marionettdocka. Man vet ju själv hur tråkigt det är att försöka räkna tal som man inte förstår. När man har fått en förklaring och vet vad det går ut på går uppgifterna lekande lätt. Betty är en sån häst som älskar alla uppgifter hon förstår, men inte alls tycker att det är roligt om hon inte vet vad jag menar.

En bra ryttare är i mina ögon lyhörd. Hon fångar upp minsta lilla förändring i hästen och arbetar hela tiden utifrån det hon känner just nu. Hon är försiktig och försöker med små signaler och mjuka hjälper berätta för hästen vad hon vill. Hon är förstående. Hon har en uppfattning om vad som händer när hon gör vad och kan därför ta på sig många av de brister hon hittar i ridpasset. Hon är rättvis och låter hästen vara den den är. Hon ser till att det finns utrymme för honom att i ett samspel visa sin personlighet. Hon är även tydlig och visar vad hon vill på ett sätt som inte förvirrar hästen utan leder honom dit de är på väg tillsammans. Hon är konsekvent och använder olika grader av samma hjälper varje gång hon ber om en specifik rörelse.

I arbetet mot att hitta motivationen hos hästen gäller det att rannsaka sig själv, sin träning och sin ridning och faktiskt vara mottaglig för förändringar. Problemet med motivationen visar sig hos hästen, men ligger alltid hos ryttaren. Det är vår uppgift att låta hästarna ha roligt även under arbete och att genom vår träning bygga starkare, mer bäriga och självsäkra individer.

Annonser

0 thoughts on “Att motivera sin häst.

  1. Ping: Ponnysanning.com - Sveriges största nyhetsblogg inom ridsport!

  2. Ping: Beröm, ignorera, tillrättavisa. « Speaking Horse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s