Takt och tempo.

Idag lade jag fokus på takt och tempo. Ett bra sätt att träna just det och även sitt öga är att ta hjälp av bommar. Som ni redan vet vid det här laget är Betty alldeles tokig i bommar så hon uppskattar alltid övningar där hon får hoppa på något sätt.

Dagens övning var väldigt enkel. Den bestod av två bommar längs ena långsidan. För en stor häst är 18 meter ett lagom avstånd, men för Betty som inte har full styrka och därför inte riktigt samma tryck i galoppen räckte det med ungefär 16 meter. Många av er reagerar säkert på avståndet och tycker att det låter lite avigt, vilket det också är. Meningen är att man genom att reglera galoppen ska komma på fyra långa eller fem korta språng. Jag föredrar att göra den här typen av övningar på ett avstånd som inte har ett givet antal galoppsprång. På 18 meter måste man välja om man vill rida långt eller kort. Är avståndet 21 meter är det sex normala språng som gäller.

Ryttaren får under den här typen av övningar träna sitt öga och sin känsla för avstånd. Man får igång sitt räknande av  galoppsprång och lär sig känna igen hästens olika tempon. Det gör att man får lättare att reglera sin häst och dessutom upptäcker ett behov av korrigering snabbare. Övningen gör hästen lydig både framåt och tillbaka. Den lär sig att reglera tempot och får en bättre förståelse för att se avstånd. Det är viktigt att man lägger upp det tempo man vill rida på mellan bommarna redan innan man påbörjar övningen och rider över första bommen. Om man tänker rida på fem korta måste man även komma in kort för att hästen ska få plats. Man slipper då ta massor direkt efter första bommen och kommer få fem jämna språng istället för två som är för långa och tre alldeles för korta.

Det här är en övning som går att variera i det oändliga. Idag hade jag bara bommar på marken, men man kan använda cavaletti eller hinder istället för att göra övningen svårare. Ju högre hinder desto mer styrka, lyhördhet och reglerbarhet krävs av hästen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s