Gårdagens ‘lektion’.

Igår hjälpte jag en tjej som heter Emmie med hennes fantastiskt söta welshponny Felix. Emmie hade sin häst installad en liten bit ifrån stallet där Betty bor för några år sedan. Jag hjälpte då till med tillridning och muskelbygge på Felix stallkompisar. Nu har hon flyttat honom till ridskolan i Olofström, så han står i samma stall som Jonnas Fiona, som ni har sett här på bloggen tidigare.

Emmie vill ha hjälp med att få Felix att arbeta bättre. Hon har dessutom upplevt honom som lite stel och stum i munnen. Vi började med att prata om hästen i form, målet med ridning och allmänt om hur det fungerar att arbeta en häst på ett bärigt, trevligt sätt. Emmie har en väldigt fin bild av ridningen och en bra förståelse för hästar, men hon saknar erfarenhet och har därför inte alltid de lösningar hon behöver för att få fram det absolut bästa ur sin häst.

Arbetet började med att Emmie skrittade på volt runt mig. Först och främst fick hon fokusera på tempot och hitta rejäl bakbensaktivitet. När Felix jobbade på fint började Emmie ställa honom inåt så att han rundade kroppen längs voltspåret. Hon använde då enbart innerhanden och benen för att hon inte skulle ge honom något stöd på yttertygeln som han kunde hänga sig på. Meningen är ju att han ska bära sig själv, inte bli buren. När de hade hittat bra övertramp, rund häst och avslappning i hals och nacke gick de över till trav för att arbeta på precis samma sätt även i traven. Slutligen övergick vi till galopp.

Både Emmie och Felix var väldigt trötta efter passet, men också väldigt nöjda. Det såg väldigt, väldigt fint ut och de hittade en bra grundform som vi sen kommer kunna utveckla. Emmie har en väldigt bra ryttarkänsla vilket är en fantastisk fördel när man sitter i sadeln. Man måste våga lite på det man känner i hästen. Felix arbetade fantastiskt fint med en rundad rygg. Trots att galoppen är hans svåraste gångart höll han sig rund och fin i princip hela tiden. Mot slutet blev han något framtung, men det beror enbart på att han inte riktigt orkar arbeta på det här viset under ett helt pass ännu.

Felix är en fantastiskt söt kille som har en hel del knep för sig. Han är en riktig ponny som provar det mesta innan han ger med sig och väljer att arbeta istället. Något som är väldigt bra med honom är att han aldrig fuskar. Han knäpper inte av i nacken och springer på för att försöka luras. Antingen jobbar han på bra eller jobbar han inte alls. Jag tycker alltid att det är en fördel med hästar som inte fuskar. Det är mycket lättare att lära dem ett nytt sätt att jobba på än att försöka lära om det de tidigare trodde var rätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s