Visste du att…

… det inte finns någon entydig specifikation på hur länge och hur hårt benen ska böjas vid böjprov? Det finns rekommendationer som visar allt från 30 sekunder till tre minuter. En forskargrupp provade att öka tiden för böjningen från 60 till 120 sekunder. Det gjorde att dubbelt så många hästar visade hälta. Ytterligare ökning av tiden gav ännu fler hältor. När tiden reducerades till 30 sekunder visade inte en enda häst något tecken på hälta.

Annonser

0 thoughts on “Visste du att…

 1. Sara

  Oj, vad knasigt. Hur ska man tolka detta? Att fler hästar inte borde gå igenom besiktningar mm? Eller gör det ont på hästen vid ökad tid av böjprov att den visar hälta pga det men att det sen kanske går över? Ibland haltr man ju själv några steg om man haft benet på ett konstigt sätt…

  Svara
  1. Mikaela

   Jag personligen tolkar det som att själva böjningen inte är det minsta hälsosam på något sätt, och alltså väldigt missvisande för hurvida hästen faktiskt är hel och frisk eller ej. 🙂

   Svara
   1. Frida

    Precis så tolkar jag också det.
    Det skulle behövas mer forskning för att säkerställa hur man ska böja för att få fram en skillnad mellan en frisk och sjuk häst. Det är ju precis som du säger, Sara. Om man själv har suttit med benet i en märklig vinkel haltar man till ett par steg.

    Svara
 2. Emma Möller

  Visste du att…. Eran hästblogg är den blogg som jag tycker är intressantast att läsa. Detta är för att när ni skriver om era ridpass så får man en bild av vad det är ni har gjort. Många andra häst bloggar beskriver inte det lika bra. Dessutom har ni en sund syn på ridning och hästhållning. Mikaela ”bevisar” att man mycket väl kan ha fungerande hingstar om man lägger ner tid på att träna dem. NI är båda två goda förebilder!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s