Gårdagens Betty.

Igår stod ytterligare ett paddockpass på schemat. Eftersom jag och Betty har jobbat mycket med cavaletti i veckan valde jag arbete utan bommar igår. Det är ju mer styrketräning med bommarna så för att undvika träningsvärk ägnade vi oss åt lite annat.

Efter framridning i alla gångarter började vi arbeta på fyrkantsvolt. Man rider helt enkelt en volt som en fyrkant istället för som en cirkel. I varje hörn gör man en halv framdels- eller bakdelsvändning. Igår valde vi framdelsvändningar. De första gångerna gjorde vi halt för att vända direkt ur halten. Det hjälpte Betty att förstå övningen. När det fungerade bra gjorde vi vändningarna direkt från skritt. Den här övningen var till för att lossa Betty i sidorna och få henne att flytta undan för skänkeln.

Resten av gårdagens arbete utfördes på runda volter. På voltens öppna del red vi öppna och på den andra delen red vi bara runt voltspåret. Vi började att rida öppnan i skritt. Direkt från den gick vi sedan över till trav, travade halva volten, flyttade in i öppnan och gjorde en övergång till skritt. Vi fortsatte i skrittöppna tills vi kom tillbaka till den slutna delen där vi återigen gick över till trav. När övningen fungerade bra i båda varven gick vi över till travöppna och galoppfattning istället. Öppna är i sig samlande och lösgörande. Med hjälp av övergångarna förstärks det ytterligare samtidigt som övningen blir ännu mer stärkande.

Nästa övning för dagen var något alldeles nytt för mig och Betty. Vi provade på galoppöppna  i båda varven. På den öppna delen av volten flyttade vi in framdelen ett par steg i taget. Betty blev väldigt ambitiös och lite lagom taggad i galoppen så öppnan blev lite skuttig när hon tog i, men det gör ingenting. Huvudsaken är att hon förstår och att hon gör det jag ber om. Vi finslipar detaljerna i takt med Bettys utbildning.

Efter galopparbetet och öppnan var Betty extremt lösgjord och hade dessutom förstått syftet med dagens arbete. Det tog ett par varv på volten innan jag lyckades få henne att gå rakt även på den öppna delen. Hon är lättlärd, min brud. Vi avslutade med serpentinbågar över medellinjen. Betty arbetade i en stadig, men låg form då hon var trött efter passet. Det gör ingenting att hon blir lägre i slutet eftersom hon är trött då och inte orkar bära sig i en högre form än så.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s