Det vidrigaste vi stöter på.

Det pratas om barrering av hopphästar, hyperflexion och rollkür i dressyren, drivning med hjälp av el på travhästar och mycket, mycket mer som är skadligt för våra fyrbenta vänner. Ofta kan man höra diskussionen kring vilket som är bäst respektive sämst, var hästarna skadas mest och var de skadas minst. Tyvärr finns det inte ett enkelt svar på vilken gren som skulle vara den absolut bästa.

Oavsett vilken genre man tittar i kommer man att hitta rötägg. Överallt finns det skadliga metoder och människor som gör allt för show och pengar. Det kan kallas dressyr, hoppning, western, NH, akademisk ridkonst eller körning, men det finns de som väljer framgång framför välbefinnande. Det går inte att försvara en träningsmetod genom att skymma den under manteln av en specifik gren. Ändamålet helgar aldrig någonsin medlen när det som kommer till skada är något levande, något som andas, något som har känslor. När det är hästarna som kommer i kläm och far illa finns det inga som helst ursäkter som försvarar att man medvetet har skadat dem för att snabbare uppnå ett mål.

Man kan försöka få folk uppmärksamma på det vidrigaste som finns inom vår sport. Det går att sprida videor med hästar som behandlas illa och mår dåligt, skriva på protestlistor eller blogga frenetiskt om allt avskyvärt som försiggår i hästvärlden. Efter ett tag inser man ofta att man inte kan förändra hela ridsporten, men att man åtminstone själv kan gå och lägga sig på kvällarna med ett gott samvete. Jag vet att det jag gör för min häst får henne att må bra och det betyder absolut mest för min del. Det är samtidigt väldigt viktigt att få upp folks ögon för felaktiga träningsmetoder, doping och allt annat som används för att få hästarna att göra saker de egentligen inte är redo för, nå mål som är över deras förmåga och slutligen förstöras av skador och sjukdomar, men de som använder sig av skadliga metoder är mycket väl medvetna om vad de gör. De behöver inte kunskap utan förändrad lagstiftning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s