Matshelg dag 1.

Äntligen, äntligen, äntligen är det dags för träningshelg för Mats Silfver igen! Vi red det första träningspasset i fredags kväll. Mats har inte varit här för kurs sedan i slutet av november förra året så första passet blev lite repetition och återkoppling från tidigare kurser.

Efter att vi hade ridit fram i alla gångarter på egen hand började vi arbeta med en av Mats grundövningar som han kallar för ruter ess. Han hade lagt fyra markeringar i form av ett ruter. Vi skulle rida rakt mellan markeringarna. Vid varje markering skulle vi göra halt och ge eftergift. Därefter skulle vi använda innerhand och ytterskänkel för att svänga runt och kunna fortsätta på nästa linje. Vi red övningen i skritt och därefter trav. När vi hade fått till några bra hörn pausade vi i trav under lättridning genom att rida på en tjugometersvolt utanför markeringarna. Övningen tränar signalsystemet och hästens uppfattning av det samtidigt som hjälperna renodlas. Det går att vidareutveckla den genom att lägga den på längre linjer och då få möjlighet att träna mer samling samt att göra övningen i galopp.

Betty löste ruter ess väldigt väl. Vi har arbetat mycket med den och liknande övningar för Mats så hon vet vad som förväntas av henne. Det är dock en övning som kan vara svår för henne då risken är att hon taggar till av alla övergångar. I fredags var hon dock väldigt fokuserad och lyhörd, trots att hon hade gott om energi.

Vi fortsatte träningen med en annan övning som är väldigt typisk Mats. På den slutna delen av en tjugometersvolt hade han lagt fyra travbommar. På den öppna delen låg en galoppbock. Vi fick leka med övningen och bestämma själva om vi ville komma på bara bommarna i trav, bocken i trav eller galopp eller om vi ville göra det svårast möjliga och komma i galopp över bocken, bryta av till trav, trava över bommarna, fatta galopp och komma över bocken igen. Jag började med att rida bomserien och bocken för sig. Det fungerade oerhört bra så jag gav mig på att rida alltihop med tillhörande övergångar. Betty löste allting fullkomligt strålande och lämnade absolut ingenting övrigt att önska.

Efter några varv åt varje håll på volten var jag nöjd för dagen. Betty är otroligt lätt och rolig att rida nu. Hon är energisk, men lyhörd och fokuserad. Hon vet vad som förväntas av henne och svarar för min minsta vink.


Betty avslutar med kraftfoder i stallgången, precis som sig bör. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s