Andra hästar

DSC_01541Bianco är en d-ponnyvalack som jag lånar av Sofie, en av mina bästa vänner. Han är född 1988 och en korsning mellan fullblod, russ och halvblod. Sofie och Bianco har tävlat hoppning upp till medelsvår och innan dess har han bland annat gått SM i hoppning. Det är med andra ord en välmeriterad kille som med åren har hunnit med en hel del.

Trots att Bianco nu är hela 24 år gammal är han en riktig arbetsmyra. Han fullkomligt älskar att jobba och trivs allra bäst under ett svettigt pass i paddocken där han får visa upp alla sina konster. Bianco är fantastiskt välutbildad och man skulle väl kunna säga att den här killen kan i princip allt.

Bianco är en riktig gentleman. Han har ett stort hjärta av renaste guld och är något av det snällaste som gått i två par järnskor. Det finns ingenting elakt i den här hästen, hans ögon fullkomligt strålar av vänlighet. Han är en klok herre som vill vara alla till lags, både när det gäller hästar och människor. Han är en sådan häst som snällheten fullkomligt strålar ur och som man omedelbart tycker så oerhört mycket om just för att han vill alla väl.

Jag är fantastiskt glad att jag har fått chansen att låna Bianco nu medan Betty är skadad och inte kan ridas i annat än skritt. Vi kommer att kunna lära varandra fantastiskt mycket och det ska bli väldigt roligt att se vad vi kan åstadkomma tillsammans. Jag tycker redan vansinnigt mycket om den här guldgossen.

Onsdagen den 13/3 2013 fick Bianco lämna jordelivet. En gaskolik satte stopp för den vackra guldgossen och han fick resa vidare till de evigt gröna ängarna. Jag är helt övertygad om att han sover gott. Under sitt långa liv har han hunnit glädja och utbilda massor av ryttare. Jag är evigt tacksam att jag fick lära känna honom.

DSC_0031Under hösten 2008 blev jag tillfrågad om att bli medryttare på ett nordsvenskt brukssto vid namn Ofelia. Marie, Ofelias ägare, och jag red i samma grupp på ridskolan och hon ville ha hjälp då hon inte hann rida lika ofta som hon önskade. Jag nappade på förslaget och åkte  till stallet för att hälsa på Ofelia, provrida och lära mig var alla saker fanns.

Jag minns att hon testade både det ena och andra knepet under första ridpasset, men jag gav mig fanken på att det var en utmaning jag skulle klara av. Ofelia var tokig, toppad, skvatt galen, vild och alldeles, alldeles underbar. Med sitt enorma självförtroende promenerade hon rakt in i mitt hjärta och bestämde sig för att stanna där.

Jag pratar i dåtid. Tyvärr avlivades Ofelia den 21/6 2012 för en kronisk inflammation i en sena och lämnade en enorm tomhet och saknad efter sig.

Det finns ingen annan häst som den här damen. Det är en sådan som måste upplevas och jag är vansinnigt tacksam att jag fick lära känna henne. Ofelia kommer jag att minnas så länge jag lever.

71728_10150321762515201_625560200_15764822_6462225_nI stallet finns även Olinda, som är Ofelias halvsyster och ägs av Maries pappa. Olinda är född 2006 och hon är också ett nordsvenskt brukssto. Man skulle kunna säga att Olinda är Ofelias raka motsats. Hon är det snällaste som någonsin gått i två par järnskor. Det finns inte ens i närheten av något ont i den här hästen och vänligheten fullkomligt lyser igenom.

Få hästar är så obekymrade som Olinda. Hon stövlar på i livet och tar allting som det kommer, med en ordentlig klackspark till övers om något skulle gå emot henne. Det spelar ingen roll vad man ber henne göra, hon utför det glatt med en helt fantastiskt positiv inställning.

Olinda är sedan en olycka enögd. Det passar henne alldeles utmärkt att vara pirat. Hon är allmänt förvirrad vilket matchar så att vara enögd speglar hennes personlighet alldeles utmärkt. Olinda är verkligen urtypen av att vara dumsnäll, men det vägs upp av att hon är fantastiskt vacker och antar alla utmaningar med en enorm glädje.

_DSC0317Starias Carisma, eller Calle Camel som hon även kallas, är en new forest född 1998 som även hon delar stall med min hönaböna. Calle tillhör Linnéa, stallägarnas dotter.

Det finns absolut ingenting ont i Carisma. Hon har ett gigantiskt hjärta av renaste guld och det finns få hästar man kan vara så trygg med som henne. Carisma är en fantastisk förstaponny. Hon anpassar sig finfint efter den som rider. Hon tar det försiktigt med de som är oerfarna och kan racea på ordentligt med den som klarar av att sitta kvar.

Det är alltid en underbar känsla att sitta på Calle. Eftersom jag i princip alltid rider unghäst numera uppskattar jag enormt mycket att rida en utbildad, självbärig häst där jag kan fokusera på mig själv och min ridning. Få hästar har en så naturlig balans, takt och bärighet som Calle. Om man bara klarar av att motivera henne till att arbeta riktigt dansar hon igenom alla rörelser.

DSC_0212Dalton är en new forest-kille född 2005. Han är det senaste tillskottet i stallet och Linnéas nya ponny. Han är precis som Carisma en fantastiskt snäll häst som aldrig skulle få för sig att hitta på dumheter. De två new forestarna påminner mycket om varandra till utseende.

Dalton är en piggelin och positiv kille. Det bästa Dalton vet är hoppning och det finns inget annat som gör honom lika lycklig som bommar. Han hoppar mycket, gärna och hur enkelt som helst. Dalton är gjord för hoppning och det finns ingen ansträngning i honom när han tar sig över.

Det har redan hunnit hända mycket med den här fina killen och det ska bli galet spännande att se vad det blir av honom längre fram. Han är helt klart en häst med framtiden för sig.

 

Annonser

2 thoughts on “Andra hästar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s